Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Πλήγμα για την ελαιοκαλλιέργεια: Μέχρι και 40% οι ζημιές από σφοδρή χαλαζόπτωση











Μεγάλη ζημιά, που κυμαίνεται μέχρι και 40%, προκάλεσε σε ελαιοκαλλιέργειες η προχθεσινή χαλαζόπτωση στις περισσότερες περιοχές της Μεσσηνίας. Ζημιές υπέστησαν επίσης υπαίθριες καλλιέργειες με φυλλώδη λαχανικά, εσπεριδοειδή και υποδομές θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, ειδικά στην Τριφυλία.

Σημαντικές ζημιές έχουν προκληθεί σε Καλό Νερό, Αυλώνα, Δώριο, Κοπανάκι, Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Χώρα, στην Πυλία "Μηδέν", Γιάλοβα, Χανδρινού, Πύλα, Σουληνάρι, Κουκουνάρα, καθώς επίσης στη Μεσσήνη και την Καλαμάτα. 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η ζημιά στις ελαιοκαλλιέργειες υπολογίζεται μεταξύ 20% και 40% ανάλογα την περιοχή, όσον αφορά στην καρπόπτωση, ενώ σημαντική είναι και η ζημιά που θα επηρεάσει το ποιοτικό κομμάτι, όσον αφορά στο ελαιόλαδο που θα παραχθεί. 
Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις του χθες νωρίς το μεσημέρι ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς, στις περισσότερες περιοχές η ελαιοσυγκομιδή βρίσκεται στο 50% και άρα η ζημιά που προκλήθηκε είναι πολύ σημαντική. Στη Γιάλοβα επλήγησαν κι εσπεριδοειδή, ενώ στο Μάραθο και την Ελαία καταστράφηκε νάιλον θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων. 
Ο κ. Αλευράς επισημαίνει την ανάγκη άμεσα να υπάρξουν αναγγελίες από τους δήμους για τις ζημιές ώστε άμεσα να υποβληθούν οι αιτήσεις από τους παραγωγούς και να γίνουν οι εκτιμήσεις πριν την ελαιοσυγκομιδή. Εφιστά μάλιστα την προσοχή προκειμένου οι έλεγχοι να γίνουν από εξειδικευμένο προσωπικό για δίκαιες εκτιμήσεις.
Ειδικά για την περιοχή της Τριφυλίας, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος αναφέρεται σε σημαντικές ζημιές που προκλήθηκαν λόγω των επανειλημμένων και ισχυρών χαλαζοπτώσεων προχθές από το απόγευμα έως αργά το βράδυ, που έπληξαν ακόμα και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις. Στην περιοχή οι ζημιές στην ελαιοκαλλιέργεια σημειώθηκαν σε ποσοστό από 20% έως 40 % -ανάλογα την περιοχή- στους Γαργαλιάνους, στο Καλό Νερό και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αυλώνα, στην Κυπαρισσία, τα Φιλιατρά, τη Χώρα και σε Δώριο, Κοπανάκι και Αετό. Πέρα μάλιστα από την καρπόπτωση είναι σημαντική η ζημιά και στον καρπό, καθώς υποβαθμίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου. Επίσης, σημαντικά επλήγησαν καλλιέργειες με φυλλώδη λαχανικά -μπρόκολα και λάχανα- στην Τερψιθέα, τα Φιλιατρά, τους Γαργαλιάνους κι ευρύτερα στην περιοχή του Δήμου Τριφυλίας και ειδικά στο Καλό Νερό και την Κυπαρισσία. 

πηγη : www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου